top of page

De meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken (hyperpigmentatie) in de huid is zonneschade. Daarnaast kunnen andere factoren een rol spelen voor het krijgen van pigmentaties zoals: hormonale schommelingen, erfelijkheid en ouderdom.Pigmentvlekken zijn donkere verkleuringen in de huid door een opeenhoping van pigment (melanine). De meeste pigmentvlekjes kunnen geen kwaad, maar kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren.

 

De meest voorkomende pigmentstoornissen worden hieronder kort toegelicht:

Hyperpigmentaties en veroudering rond intieme zones

Als gevolg van de menopauze, zwangerschap, hormonen of te veel waxen kunnen in bepaalde intieme gebieden hyperpigmentaties en veroudering ontstaan.  Dit kunnen we behandelen met behulp van de Dermamelan Intimate behandeling

Lentigo (ouderdomsvlekken): zijn goedaardige bruine of zwartgekleurde huidafwijkingen die het gevolg zijn van blootstelling aan ultraviolete straling. Ze komen meer voor bij mensen met een licht huidtype en die ouder zijn dan 60 jaar. Het aantal pigmentaties neemt met het ouder worden toe. Behandeling: beschermen tegen de zon. Vanwege het goedaardig karakter is therapie niet nodig.  Cosmetische indicatie  kan behandeld worden met medische peeling, cryotherapie of lasertherapie.

 

Melasma (zwangerschapsmasker): is een pigmentstoornis in het gelaat die vooral optreedt bij jonge vrouwen met een donker huidtype. De meest voorkomende plaatsen zijn: het voorhoofd, de wangen, neus en bovenlip. Het is een onschuldige huidafwijking die vaak na de bevalling vanzelf verdwijnt. Behandelen: patiënten die orale anticonceptie gebruiken, doen er goed aan deze te staken. Alle patiënten met melasma moeten hun huid goed beschermen tegen de zon door anti-zonnebrandmiddelen te gebruiken met een  hoge zonbeschermingsfactor. Indien melasma niet vanzelf verdwijnt, kunnen wij met behulp van Cosmelan, medische peeling of lasertherapie u behandelen.

 

Postinflammatoire hyperpigmentaties (PIH): 

Post-inflammatoire hyperpigmentatie, ook wel bekend als hyperpigmentatie, veroorzaakt door een ontsteking, is een vorm van hyperpigmentatie die het gezicht en het lichaam beïnvloeden. Deze aandoening ontstaat soms als een reactie op een ontsteking (zoals acne, atopische dermatitis of psoriasis) of letsel (bijvoorbeeld als gevolg van microdermabrasie, een chemische peeling of lasertherapie). Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Nadat de ontsteking is verdwenen, kan de verkleuring heel langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval. PIH van de donkere huid is lastig te behandelen in verband met het verhoogde risico op pigmentverschuivingen in de omliggende huid. Afhankelijk van de mate en ernst van de aandoening kan voor lasertherapie, medische peeling of een Cosmelanbehandeling gekozen worden.  Bij deze vorm van hyperpigmentatie is dagelijkse bescherming tegen de zon heel belangrijk.

 

Naevus (moedervlek): een naevus is een goedaardige, licht tot donker gekleurde (soms verheven) vlek in de huid. Naevi ook wel bekend als moedervlekken, kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meeste ontstaan tussen het derde en veertigste levensjaar. Erfelijke aanleg en zonverbrandingen in de kinderleeftijd zijn factoren die van invloed kunnen zijn op het ontwikkelen van een naevus. In enkele gevallen kan een naevus zich kwaadaardig ontwikkelen tot een melanoom (huidkanker). De vorm en kleur van de naevus worden dan grilliger. In dat geval moet de aandoening behandeld worden door een medisch specialist. Wij behandelen op verwijzing van de huisarts of een medisch specialist uitsluitend goedaardige moedervlekken met behulp van coagulatie.

 

Hyperpigmentatie door geneesmiddelen en metalen

Een groot aantal medicijnen kan hyperpigmentatie van de huid veroorzaken. De belangrijkste daarvan in Nederland zijn (oestrogenen bevattende) orale anticonceptiva. Andere stoffen/geneesmiddelen die een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van hyperpigmentatie zijn:

Minocycline: een antibioticum dat veel gebruikt wordt bij de behandeling van acne. Bij oxidatie wordt het gele materiaal zwart.

Cytostatica: deze kunnen hyperpigmentatie veroorzaken van de huid, slijmvliezen en nagels.

Zidovudine: een antiretroviraal middel dat gebruikt wordt bij de behandeling van hv-infectie.

Amiodaron: wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige hartritmestoornissen.

 

Behandeling pigmentstoornissen

Als u last hebt van pigmentaties kunnen wij u daarvoor behandelen. Als u een afspraak maakt, voeren wij een gratis en vrijblijvend intakegesprek met u waarin de huidtherapeut een huidanalyse uitvoert en de mogelijke behandelingen met u bespreekt. Samen kiezen we de geschiktste behandeling voor u uit. Afhankelijk van de huidskleur, hoeveelheid aanwezig pigment en het behandelgebied wordt een keuze gemaakt uit medische peeling, Microneedling of Cosmelanbehandeling. Er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld dat met u wordt besproken. Daarnaast worden foto’s gemaakt van de situatie vóór en na de behandeling om de resultaten te

Pigmentatie

bottom of page